Η Κόρτραϊκ ανακοίνωσε την αλλαγή ιδιοκτησιακού καθεστώτος, με τον Μάτσιεκ Καμίνσκι να εξαγοράζει τον σύλλογο από τον Βίνσεντ Ταν και το Sportal ρίχνει φως γύρω από το παρασκήνιο της εξαγοράς. Τι γίνεται με τον Παναιτωλικό.
Η εποχή Μάτσιεκ Καμίνσκι άρχισε για την Κόρτραϊκ, η οποία πέρασε στα χέρια του Πολωνού επιχειρηματία, όπως ανακοινώθηκε την Τετάρτη (14/06). Το Kaminski Group εξαγόρασε το πακέτο μετοχών του βελγικού συλλόγου από τον Βίνσεντ Ταν, ο οποίος ήταν ιδιοκτήτης επί οκτώ χρόνια. Ο Μαλαίσιος είχε αγοράσει την ομάδα για πέντε εκατομμύρια ευρώ τον Μάιο του 2015 και φέρεται να την πούλησε για 15 εκατομμύρια ευρώ συν μπόνους.
«Είμαστε μόνο στην αρχή αυτής της νέας περιπέτειας. Αυτό το πρότζεκτ δεν είναι μόνο επένδυση σε έναν ποδοσφαιρικό σύλλογο, αλλά και επένδυση σε όλη την πόλη. Ο πατέρας μου κι εγώ, όλοι στην Kam Sports, κατανοούν ότι το βελγικό πρωτάθλημα είναι ένα δυνατό πρωτάθλημα. Αυτό που θέλουμε να κάνουμε εδώ είναι να προσελκύσουμε ταλέντα και να αυξήσουμε την ποιότητα της ομάδας. Απώτερος σκοπός είναι να κάνουμε υπερήφανους τους φιλάθλους», ήταν μεταξύ άλλων τα λόγια του γιου του Πολωνού επιχειρηματία, Μάικλ Καμίνσκι.
Το παρασκήνιο της εξαγοράς
Πρόθεση της οικογένειας Καμίνσκι, μέσω της εταιρείας που έχουν συστήσει την KAM Sports, ήταν να ιδρύσουν ένα μεγάλο ποδοσφαιρικό δίκτυο με ομάδες, οι οποίες θα έχουν μια άμεση σύνδεση μεταξύ τους, δίνοντας βαρύτητα στο κομμάτι των ταλέντων. Το αρχικό πλάνο ήταν να αποκτήσουν τον Παναιτωλικό κι έπειτα να ακολουθήσουν και οι υπόλοιπες ομάδες. Οι προσπάθειές τους όμως δεν έπιασαν τόπο.
Οσον αφορά την εξαγορά της Κορτράϊκ, υπήρχαν πολύμηνες διαπραγματεύσεις μεταξύ του βελγικού συλλόγου και της οικογένειας Καμίνσκι, οι οποίες είχαν κρατηθεί στο παρασκήνιο δίχως να διαρρεύσει το παραμικρό. Οι συζητήσεις έγιναν σε πολύ καλό κλίμα με τον ιδιοκτήτη της ομάδας, Βίνσεντ Ταν. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Ταν έχει στην κατοχή του έχει και την Κάρντιφ. Από εκεί και πέρα, οι διαπραγματεύσεις και οι συμφωνίες επιτεύχθηκαν μέσω του στενού συνεργάτη του Κεν Τσου.
Ο τελευταίος ήταν αυτός ο οποίος μιλούσε με την οικογένεια Καμίσνκι και τον εκπρόσωπο Γιώτη Παναγιώτου για πάρα πολύ καιρό, μέχρι να ολοκληρωθεί το «deal». Μάλιστα, δημοσιεύματα από το εξωτερικό έκαναν λόγο ότι οι διοικούντες την Μπέρνλι ήταν κοντά στην εξαγορά της Κορτραϊκ, ωστόσο τίποτα απ’ όλα αυτά δεν ήταν πραγματικότητα, μιας και η οικογένεια Καμίνσκι ήταν εξ’ αρχής φαβορί για τα ηνία της κι εν τέλει πήρε την βελγική ομάδα.
Ολες οι δουλειές από την Ελλάδα
Από εκεί και πέρα, η οικογένεια Καμίνσκι έχει μεταφέρει τα κεντρικά της γραφεία στην Ελλάδα. Οι άνθρωποι αυτοί έχουν πάρει τόσο σοβαρά τη δουλειά τους που έχουν αφήσει τις υπόλοιπες δουλειές τους, όπως τα ακίνητα που έχουν στην κατοχή τους στη Μινεσότα και ασχολούνται περισσότερο με το συγκεκριμένο πρότζεκτ.
Συγκεκριμένα τα γραφεία στεγάζονται στα Νότια Προάστια, όπου και θα παραμείνουν εκεί για τα επόμενα χρόνια. Με άλλα λόγια, πέρα από την Κορτραϊκ και οποιαδήποτε άλλη ομάδα περάσει στην κατοχή της, η οικογένεια Καμίνσκι θα τα ελέγχει όλα από ελληνικό έδαφος.
Ο γιος Καμίνσκι και ο Γιώτης Παναγιώτου θα «τρέξουν» την Κόρτραϊκ
Ο γιος, Μάικλ Καμίσνκι είναι αυτός ο οποίος ανέλαβε να σηκώσει το βάρος του πρότζεκτ σε συνεργασία με τον Γιώτη Παναγιώτου, ο οποίος θα αναλάβει την στελέχωση της Κορτραϊκ, όπως για παράδειγμα την πρόσληψη παικτών, αθλητικών διευθυντών και προπονητών στη βελγική ομάδα. Σε συνεργασία με τον Δήμο της πόλης, το Kaminski Group θα επιχειρήσει να διατηρήσει σε μία σταθερή βάση την Κορτραϊκ, η οποία θα συμμετάσχει για 15η σερί σεζόν στην πρώτη κατηγορία του βελγικού πρωταθλήματος.
Η υπόθεση με τον Παναιτωλικό παραμένει ανοικτή
Οσον αφορά την Ελλάδα, η οικογένεια Καμίνσκι, σύμφωνα με πληροφορίες του Sportal, δεν θέλει να εγκαταλείψει την περίπτωση του Παναιτωλικού. Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει τα «deadline», είναι αποφασισμένη να καθίσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τον Φώτη Κωστούλα, ελπίζοντας πως θα βρεθεί η «χρυσή» τομή για την επίτευξη συμφωνίας.
Μετά την αγορά της Κορτράϊκ, ο Μάτσιεκ Καμίνσκι απέδειξε ότι διαθέτει την οικονομική επιφάνεια για να μπορέσουν να αγοράσουν και τον Παναιτωλικό. Τα όποια εμπόδια είχαν παρατηρηθεί, ευελπιστούν πως θα ξεπεραστούν στις επόμενες συζητήσεις τους. Όπως και να ‘χει το θέμα με την εξαγορά του Παναιτωλικού παραμένει ορθάνοικτο και δεν αποκλείεται το προσεχές διάστημα να υπάρξουν εξελίξεις.
Πηγή – ρεπορτάζ – φωτο: sportal.gr