Ο Γιάννης Πετράκης κρατά πλέον τα «ηνία» του Παναιτωλικού και με το «καλημέρα» θα κληθεί να αλλάξει κάποια πράγματα στα «καναρίνια».
Εποχή Γιάννη Πετράκη πλέον στο Αγρίνιο, αφού ο 64χρονος τεχνικός ανέλαβε τα «ηνία» του Παναιτωλικού. Το εγχείρημα με τον Γκάμπριελ Σούρερ δεν ευδοκίμησε και στο ποδόσφαιρο είναι αδύνατον να έχεις 100% επιτυχία σε οποιαδήποτε επιλογή κάνεις, σε όλους τους τομείς.
Κάποια πράγματα μπορεί και να μην «κολλήσουν» απλά, χωρίς να ευθύνεται κάποιος ή να σημαίνει πως είναι καλός ή κακός. Απλά δεν «βγαίνουν». Συμβαίνει συχνά, δεν μπορείς να πράξεις διαφορετικά και απλά προχωράς.
Το θέμα είναι πως στο club διέγνωσαν νωρίς πως κάτι δεν «τσουλάει» καλά, πόσο δε από τη στιγμή που πορεύονται χωρίς νίκη στην τρέχουσα σεζόν (0-3-3 το ρεκόρ τους), οπότε και θέλησαν να μοιράσουν εκ νέου την τράπουλα. Τώρα ο καινούργιος τους προπονητής που έχει καταθέσει τα διαπιστευτήριά του καλείται να γυρίσει το χαρτί και να δουλέψει σε συγκεκριμένους τομείς. Ας τους δούμε.
*Παράγοντας ψυχολογία. Κακά τα ψέματα το 0-3-3 παρότι είναι νωρίς στη σεζόν επηρεάζει και φέρνει πίεση. Στην ομάδα καλούνται πλέον να μάθουν να ζουν με αυτή και οι ίδιοι έβαλαν «δύσκολα» στους εαυτούς τους. Επειδή όμως στην μπάλα δεν θέλει και πολύ να σε πάρει από κάτω, ο παράγοντας «καθαρό μυαλό», όπως και η «ηρεμία», είναι πολύ σημαντικός.
*Να γίνει πιο aggressive. Προφανώς και αυτό το σκέλος ίσως και να είναι απόρροια (και) του παραπάνω, αλλά υπάρχουν στιγμές που στην ομάδα φαίνεται πως δεν «πιστεύουν» στους εαυτούς τους. Αρκετές χαμένες «μονομαχίες» και πρωτο-δεύτερες μπάλες, δίνουν επιπλέον επιθέσεις στους αντιπάλους τους και αυξάνεται η πίεση που τους ασκείται στο γήπεδο. Οι «κυανοκίτρινοι» καλούνται να βγάλουν ποδοσφαιρικό τσαμπουκά που τον έχουν.
*Επιθετική δυστοκία. Ξαφνικά οι «μπροστά» του Παναιτωλικού δεν γίνεται να έχουν ξεχάσει πώς είναι να στέλνεις την μπάλα στα δίχτυα και γενικότερα να… άφησαν σε κάποιο συρτάρι το ταλέντο και την ποιότητά τους. Κυρίως με ΟΦΗ και Λαμία απώλεσαν κλασικές ευκαιρίες που «κόστισαν», όπως αποδείχθηκε εκ των υστέρων, σε βαθμούς. Επειδή δεν τίθεται ζήτημα ικανότητας πάμε σε δύο σκέλη. Το ένα αφορά το άνωθεν, την ψυχολογία δηλαδή, καθώς τα πόδια είναι «βαριά». «Φωνάζει» αυτό και πρέπει να το αποβάλλουν. Το άλλο έγκεινται στο ότι υπάρχουν περιθώρια ώστε τα «καναρίνια» να βγάζουν περισσότερες φάσεις, άρα να αυξήσουν τις πιθανότητές τους να βρουν δίχτυα.
*Να δημιουργήσει έναν «κορμό». Ο Σούρερ δούλεψε σε πολλά συστήματα, αυτό δεν μπορεί να μην του το αναγνωρίσει κάποιος και στην μπάλα δεν πρέπει να είσαι δογματικός. Ομως κάπου πήγαμε στο… άλλο άκρο. Σε έξι παιχνίδια οι «κυανοκίτρινοι» παρατάχθηκαν με τρεις διαφορετικούς σχηματισμούς (3-5-2 στα πρώτα δύο ματς, 4-2-3-1 στα επόμενα τρία και 4-4-2 στο τελευταίο). Ηταν εμφανές πως «ψάχνονταν» και στο Αγρίνιο πρέπει να βρουν έναν κορμό, που φυσικά θα διαφοροποιείται ανάλογα τις συνθήκες, αλλά όχι συνεχώς και με τη μορφή «πειραμάτων». Κάθε ομάδα έχει τη «βάση» της. Το ότι πάντως στο Emileon ξέρουν το 3-5-2 που στο παρελθόν εφάρμοσε με επιτυχία ο Πετράκης, είναι ένα plus.
*Να υπάρχουν «ρόλοι». Τρόπο τινά συμπληρώνει το παραπάνω. Οι συνεχείς αλλαγές συστημάτων σημαίνουν πως κάθε φορά ζητάς διαφορετικά πράγματα από τον εκάστοτε ποδοσφαιριστή σου. Κάπου «μπερδεύονται» όλοι. Σίγουρα υπάρχει η δυνατότητα, ελέω των ατομικών ικανοτήτων που διαθέτουν πολλοί «κυανοκίτρινοι», να υπηρετήσουν διαφορετικά πράγματα, αλλά αν αυτό γίνεται συνέχεια κάπου…. χάνεται η συνοχή.
*Μόλις 0/1 clean sheet. Πρέπει να αυξήσει τη σχετική του αναλογία. Ο Παναιτωλικός δυσκολεύεται να κρατήσει το μηδέν και είναι «θέμα». Φυσικά και δεν αφορά μόνο τους αμυντικούς του αλλά έγκεινται στην ευρύτερη ανασταλτική του λειτουργία, αφού σε μία ομάδα όλοι παίζουν πίσω και άπαντες μπροστά. Δεν είναι τα 11 γκολ παθητικό στη σεζόν, γιατί τα πέντε ήταν από τον Παναθηναϊκό και «οκ», δέχθηκε τόσα πολλά τέρματα από μία μεγάλη ομάδα που είναι και εξαιρετική. Γενικά το ζήτημα δεν αφορά το αν σου «κάτσει» κάποια στραβή ή κακή βραδιά, στην μπάλα συμβαίνουν συνεχώς. Αλλά στο ότι δεν μπορεί να ξεκινά τα παιχνίδια του με 1-0 πίσω στο σκορ. Αν π.χ. είχε διατηρήσει ανέπαφη την εστία του σε δύο από τα παιχνίδια του με Πανσερραϊκό, ΟΦΗ, Λαμία και είχε δεχθεί επτά από το «τριφύλλι», δεν θα κάναμε αυτή τη κουβέντα, παρότι θα είχε και πάλι 11 γκολ παθητικό.
*Να μπαίνει από την αρχή καλά. Όταν ένα φαινόμενο συναντιέται σε πέντε από τα έξι ματς της περιόδου, τότε δεν μπορεί να χαρακτηριστεί τυχαίο. Η ομάδα «πετά» πάντα το πρώτο της ημίχρονο και αυτό δεν έχει ποδοσφαιρική λογική. Ακόμη και χωρίς να κάνει αλλαγές στην ανάπαυλα, στο δεύτερο μισό παρουσιάζεται πιο βελτιωμένη. Θέμα νοοτροπίας, ψυχολογίας; Ποιος ξέρει; Αλλά είναι ένα ζήτημα που στο Αγρίνιο καλούνται να εκμηδενίσουν.
Πηγή: gazzetta.gr