Η πρώτη αγωνιστική της φάσης των ομίλων του Euro 2024 ολοκληρώθηκε και ο Λάμπρος Τηγάνης κάνει έναν πρώτο απολογισμό όσων διαδραματίστηκαν στη Γερμανία τα τελευταία 24ώρα, εντοπίζοντας τους πρωταγωνιστές και τις στιγμές που ξεχώρισαν.
Το Euro 2024 έχει ξεκινήσει από την Παρασκευή 14 Ιουνίου και ήδη μας χαρίσει πολλές έντονες στιγμές και συγκινήσεις. Ο ποδοσφαιρικός πλανήτης παρακολουθεί με κομμένη ανάσα τις αναμετρήσεις ανάμεσα στις 24 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης, οι οποίες μας έχουν δώσει ένα πρώτο δείγμα των δυνατοτήτων τους.
Και μπορεί αυτό το δείγμα να μην είναι ακόμα αντιπροσωπευτικό για όλες τις ομάδες, ωστόσο με το πέρας της πρώτης αγωνιστικής, έχουμε δει ματσάρες, πολλά όμορφα γκολ και εμφανίσεις άξιες αναφοράς, είτε θετικές είτε αρνητικές. Πάμε να δούμε μερικές από αυτές και να τις αναλύσουμε.
Η Ουκρανία έπεσε πάνω στο αμυντικό τείχος της Ρουμανίας
Στον Ε΄ όμιλο η Ουκρανία ήταν, μαζί με το Βέλγιο, οι ομάδες που συγκέντρωναν τις περισσότερες πιθανότητες για πρόκριση στην επόμενη φάση, και όχι άδικα. Η ατομική ποιότητα των Ουκρανών φαινόταν ότι θα μπορούσε να υπερκεράσει τις, σαφώς μικρότερης δυναμικής, Σλοβακία και Ρουμανία. Ωστόσο, μετά το πέρας της πρώτης αγωνιστικής, αυτό το σκηνικό φαίνεται να αλλάζει.
Οι Ρουμάνοι ύψωσαν πραγματικό τείχος απέναντι στους Ουκρανούς και τους ανάγκασαν να εκτελούν «σκοτωμένα» σουτ από μεγάλη απόσταση σε όλη τη διάρκεια του αγώνα. Οι τελικές των δεύτερων μπορεί να έφτασαν τις 14, ωστόσο, μόλις οι 2 ήταν στην εστία, ενώ τα xGoals τους μετά βίας ξεπέρασαν τα 0,50xG, πράγμα που σημαίνει πως η αξία των τελικών τους δεν έφτασε ούτε τα 0,04xG/shot! (με δεδομένο ότι η μέση τελική στο ποδόσφαιρο είναι 0,10xG/shot).
Η ανασταλτική λειτουργία των Ρουμάνων ήταν καταπληκτική, δείχνοντας και στις υπόλοιπες ομάδες την ισχύ της άμυνάς τους. Ίσως είναι νωρίς να ειπωθεί κάτι τέτοιο, όμως το πάθος, η αποφασιστικότητα και οι επιδόσεις των παιχτών του Ιορντανέσκου θυμίζουν αρκετά αυτές της Εθνικής μας στην ανεπανάληπτη πορεία της στο Euro 2004. Λέτε να ζήσουμε κάτι αντίστοιχο ξανά;
Η Αγγλία πρέπει να βάλει τον Κέιν στο παιχνίδι της
Μπορεί με τη νίκη της κόντρα στη Σερβία με 0-1, να έχει βάλει πολύ καλές βάσεις για πρόκριση στην επόμενη φάση, όμως η Αγγλία εμφάνισε τρανταχτές αδυναμίες σε πολλά σημεία του γηπέδου. Στο κέντρο της μεσαίας της γραμμής που αδυνατούσε να κρατήσει την μπάλα στο δεύτερο ημίχρονο, στην αριστερή της πλευρά από την οποία δέχτηκε αρκετές επιθέσεις αλλά φυσικά και στην κορυφή της επίθεσής της.
Ο Χάρι Κέιν είναι από τους καλύτερους φορ στον κόσμο, καθώς πέρα από την εκτελεστική του δεινότητα μπροστά από το τέρμα, είναι εξαιρετικός με την μπάλα στα πόδια και στη δημιουργία παιχνιδιού. Ο Γκάρεθ Σάουθγκεϊτ με το σύστημα που προσεγγίζει την πλειοψηφία των αγώνων, ουσιαστικά τον αφήνει εκτός παιχνιδιού και αυτό φαίνεται από τη (μη) συνεισφορά του Άγγλου φορ στο παιχνίδι της ομάδας του.
Με μόλις δύο επαφές στο πρώτο ημίχρονο με την μπάλα, γίνεται εύκολα αντιληπτό ότι ο Κέιν πέρασε… απαρατήρητος και η άμυνα των Σέρβων δεν τον αισθάνθηκε καθόλου. Η ευθύνη, λοιπόν, ανήκει στον προπονητή των τριών λιονταριών, ο οποίος οφείλει να δημιουργήσει τις κατάλληλες προϋποθέσεις, ώστε να μπορέσει ο επιθετικός της Μπάγερν να έχει ξανά καταλυτική συνεισφορά στο παιχνίδι των Άγγλων.
Η απόλυτη κυριαρχία των Γερμανών και ο παίχτης-φαινόμενο Τόνι Κρόος
Τέτοια εμφάνιση από ομάδα σε αγώνα Euro δεν θυμάμαι να έχω ξαναδεί, πόσο μάλλον σε πρεμιέρα ευρωπαϊκής διοργάνωσης. Οι Γερμανοί μπήκαν με το «μαχαίρι στα δόντια» κόντρα στους Σκωτσέζους που, μάλλον, φοβήθηκαν το ματς παραπάνω απ’ όσο έπρεπε και κλείστηκαν στην περιοχή τους με σκοπό να μην δεχτούν γρήγορα γκολ.
Όπως είναι γνωστό πλέον, δεν δικαιώθηκαν γι’ αυτή τους την επιλογή, αφού οι Γερμανοί με κυριαρχικό ποδόσφαιρο δημιούργησαν 20 τελικές μπροστά από την εστία του Γκαν, πετυχαίνοντας 2 γρήγορα γκολ και 5 συνολικά για να δείξουν ότι είναι από τα φαβορί για την κατάκτηση αυτού του ευρωπαϊκού. Μάλιστα, αξιοσημείωτο είναι ότι ακόμα και το γκολ που πέτυχε η Σκωτία στο τέλος του αγώνα με αυτόν τον… αστείο τρόπο, ήταν η μόνη τελική της σε ολόκληρο τον αγώνα.
Τέλος, θα ήταν λάθος αν παραλείπαμε να αναφερθούμε στο μαέστρο της μεσαίας γραμμής της «Νάσιοναλ Μάνσαφτ», Τόνι Κρόος. Στην τελευταία του παράσταση, δείχνει πως όσο μεγαλώνει, τόσο καλύτερος γίνεται, αποδεικνύοντας το και στην πρεμιέρα του φετινού Euro. Με 97/98 πάσες και σχεδόν 99% (!) ποσοστό επιτυχίας πασών, ήταν ο απόλυτος αρχιτέκτονας της Γερμανίας στη δημιουργία παιχνιδιού και η παρουσία του στην 11άδα μπορεί να γίνει η ειδοποιός διαφορά στο δρόμο για την κατάκτηση αυτού του τουρνουά.