Ο Λάμπρος Τηγάνης καταγράφει τις προσπάθειες της Τότεναμ να ενταχθεί στην παγκόσμια ελίτ των συλλόγων, σημειώνοντας ωστόσο, ότι θα συνεχίσουν να είναι ανεπιτυχείς με την νοοτροπία που επικρατεί εντός και εκτός συλλόγου.
Τον Απρίλιο του 2021 η Τότεναμ λάμβανε πρόσκληση να συμμετάσχει στο πείραμα του Φλορεντίνο Πέρεθ με την ονομασία «Ευρωπαϊκή Σούπερ Λιγκ», ένα πρότζεκτ μιας μελλοντικής ποδοσφαιρικής διοργάνωσης, στην οποία θα συμμετείχαν συγκεκριμένες κορυφαίες Ευρωπαϊκές ομάδες.
Και μπορεί η ομάδα του Βορείου Λονδίνου να μην είχε κατακτήσει κανένα τρόπαιο τα τελευταία 13 χρόνια (πλέον 16), όμως υπήρχαν σαφείς λόγοι πίσω από αυτή την επιθυμία του προέδρου της Ρεάλ Μαδρίτης να βρεθεί η Τότεναμ ανάμεσα στις υπόλοιπες τοπ ομάδες της Ευρώπης.
Βήματα προς τα εμπρός
Τα καθαρά έσοδά της την κατέτασσαν στις 10 κορυφαίες ομάδες με το μεγαλύτερο καθαρό κέρδος παγκοσμίως, ενώ η μετακόμιση στο νέο, υπερσύγχρονο γήπεδο, στο οποίο μπήκε η ομάδα το 2019, μεγάλωναν το στάτους του συλλόγου και έφτιαχναν τις βάσεις, ώστε να επιστρέψει η Τότεναμ στις επιτυχίες.
Παράλληλα, οι Πετεινοί με τη σταθερή τους πορεία στις εγχώριες διοργανώσεις (14/18 τελευταίες σεζόν τερμάτισαν στο Τοπ 6 στο αγγλικό πρωτάθλημα), αλλά και την παρθενική τους εμφάνιση σε τελικό Τσάμπιονς Λιγκ το 2019 με τη Λίβερπουλ, είχαν κάθε λόγο να ονειρεύονται ότι ένα τρόπαιο θα ερχόταν στην κατοχή τους πολύ σύντομα.
Η πραγματικότητα είναι αλλιώς
Ωστόσο, τα πράγματα κύλησαν διαφορετικά και ενώ η παρουσία της ομάδας του Άγγελου Ποστέκογλου στο πρώτο μισό της φετινής χρονιάς ήταν εξωπραγματική, με βάση και τις αρκετές αλλαγές στο έμψυχο δυναμικό της, αλλά και την αποχώρηση του μεγάλου αστέρα της ομάδας, Χάρι Κέιν, η απόδοση της ομάδας έπεσε δραματικά στο δεύτερο μισό και η έξοδος στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης χρονιάς χάθηκε (μάλλον) άδοξα.
Και ενώ πολλοί θα ισχυριστούν ότι το έργο του Ελληνοαυστραλού προπονητή ήταν εξ’ αρχής δύσκολο, η κατάσταση που διαδραματίστηκε στοTottenham Hotspur Stadium την προτελευταία αγωνιστική της φετινής Premier League κόντρα στη Μάντσεστερ Σίτυ ήταν… για κλάματα.
Αγώνας για να.. χάσει
Συγκεκριμένα, η Τότεναμ κόντρα στην (όπως όλα δείχνουν πλέον) πρωταθλήτρια Αγγλίας Μάντσεστερ Σίτι, χρειαζόταν την νίκη προκειμένου να πλησιάσει την Άστον Βίλα στους 2 βαθμούς και στην 4η θέση που οδηγεί στο Τσάμπιονς Λιγκ της επόμενης περιόδου.
Ωστόσο, με ενδεχόμενη νίκη των σπιρουνιών, το επικρατέστερο σενάριο ήταν πως ο τίτλος θα πήγαινε στη μισητή αντίπαλο τους, την Άρσεναλ, με μία αγωνιστική να απομένει για τη λήξη του πρωταθλήματος.
Αυτό που έμελλε να γίνει στον αγώνα, θα φανέρωνε την νοοτροπία μιας ομάδας με πολλές παθογένειες στον κορμό της.
Ο Χάαλαντ άνοιξε το σκορ για τους πολίτες στο 51o λεπτό και οι κάμερες ξεκίνησαν να καταγράφουν απίστευτα περιστατικά με τους οπαδούς των γηπεδούχων να πανηγυρίζουν το γκολ των αντιπάλων τους, ενώ οι ίδιοι εκείνη τη στιγμή έμεναν εκτός Τσάμπιονς Λίγκ.
Βέβαια ακόμα και πριν την έναρξη του αγώνα, το σκηνικό έξω από το γήπεδο ήταν σουρεαλιστικό. Μεσήλικες άντρες κοιτώντας ένθερμα τις τηλεοπτικές κάμερες στο Tottenham High Road δήλωναν ότι προτιμούν να «πουλήσουν τη μητέρα τους» παρά να δουν την ομάδα τους να βοηθά την Άρσεναλ να κερδίσει την Πρέμιερ Λιγκ.
Η αντίδραση του Ποστέκογλου
Όσα λάμβαναν χώρα στις εξέδρες του γηπέδου, εξόργισαν τον Ποστέκογλου, ο οποίος έφτασε στο σημείο να λογομαχήσει με οπαδό της ομάδας που πανηγύριζε έξαλλα εκείνη τη στιγμή.
Μάλιστα, ο Ελληνοαυστραλός τεχνικός στη συνέντευξη τύπου της ομάδας δεν μάσησε καθόλου τα λόγια του και εξέφρασε με απόλυτη ειλικρίνεια την άποψή του.
Ερωτηθείς αν θέλει να δώσει μια θετική νότα για το μέλλον της ομάδας, ο Ποστέκογλου απάντησε σε αρκετά έντονο ύφος. «Όχι, νομίζω ότι οι τελευταίες 48 ώρες μου αποκάλυψαν ότι τα θεμέλια είναι αρκετά εύθραυστα, φίλε», είπε. «Αυτό ακριβώς σκέφτομαι. Απλώς νομίζω ότι οι τελευταίες 48 ώρες μου αποκάλυψαν αρκετά πράγματα. Δεν πειράζει. Σημαίνει απλώς ότι πρέπει να επιστρέψω στο σχέδιο μου και να κάνω διαφορετικές αλλαγές».
Προφανώς, ο Ποστέκογλου δεν αναφερόταν μόνο σε αλλαγές στο ρόστερ της ομάδας, αλλά και σε ανθρώπους μέσα στο κλαμπ, οι οποίοι με τη συμπεριφορά τους, τον είχαν οδηγήσει σε αυτό το συμπέρασμα.
Και είχε κάθε λόγο για να κάνει αυτές τις δηλώσεις. Αυτό που συνέβη, όταν ο Χάαλαντ άνοιξε το σκορ, το αισθάνθηκε ο ίδιος σαν μία νοοτροπία μικρού συλλόγου. Οι πανηγυρισμοί των οπαδών προδιέγραφαν την ήττα που ερχόταν πολύ πριν την λήξη του αγώνα.
Το δυσοίωνο μέλλον
Και ναι, αν η Τότεναμ κέρδιζε θα έδινε ουσιαστικά τον τίτλο στην Άρσεναλ. Ναι, το πιο πιθανό είναι ότι θα προστεθόταν ακόμα ένα meme στα χιλιάδες που έχουν φτιαχτεί για να πικάρουν τους οπαδούς των σπιρουνιών. Αλλά πόσο σωστό είναι αυτό για μία ομάδα που προσπαθεί να πετύχει;
Football is about winning, όπως λένε και στην Αγγλία. Σίγουρα πάντως δεν είναι να ψάχνεις τρόπους να «ρίξεις» τον αντίπαλό σου.
Η Τότεναμ έχασε μεγάλη από τη δυναμική που έχτιζε τα τελευταία χρόνια, ώστε να μπορέσει να φτάσει κοντά σε κάποιον τίτλο, και μάλιστα ήταν η αυτουργός αυτού.
Ίσως μάλιστα, οι αντιδράσεις των οπαδών της σε αυτόν τον αγώνα, να κρύβουν τον πραγματικό λόγο που οι αποτυχίες αυξάνονται με την πάροδο των χρόνων.
Όταν αυτό που σε απασχολεί είναι πως θα ρίξεις τη σκάλα του διπλανού σου κι όχι πως θα φτιάξεις τη δική σου καλύτερα, τότε μάλλον θα βρίσκεσαι πάντα πιο κοντά στο έδαφος παρά στην κορυφή.